Lär dig mer om parmesanost och vad som skiljer de bästa varianterna åt, samt hur parmesanost kan användas för att lyfta vanliga svenska maträtter. Läs vidare.
När parmesanost nämns vandrar tankarna ofta till Italiens regioner där smakrikedom utvecklats genom lång lagring och varsamt hantverk. En svensk hushållsost står sig slätt mot en parmesanost som får mogna i över två eller till och med tre år. En ostbit klyvs och blottar kristaller som antyder ett kärleksfullt handlag genom hela produktionen.
Parmesanost har blivit en självklar ingrediens i både pastarätter och sallader även i svenska hem. Få tänker dock på att riven parmesanost också kan strös över bröd före gräddning eller lyfta en klassisk svensk omelett till nya höjder. Genom att välja parmesanost med D.O.P-märkning kan man vara säker på att produkten har fått den omsorg och lagringstid som krävs för smakrikedom och konsistens.
Så påverkar rätt parmesanost smakupplevelsen i olika rätter
Ett kök som berikas med parmesanost får snabbt fler möjligheter. De ostar som lagrats 24 eller 36 månader får en mer utvecklad sälta men också nötiga och smöriga toner vilka förhöjer smakerna i både enkla och avancerade maträtter. Räfflor av riven parmesanost på en krämig risotto eller i en sallad binder ihop ingredienserna och tillför djup.
Rätt parmesanost kan dessutom bli ett samtalsämne kring matbordet. Många uppskattar att kunna erbjuda gästerna en smakbit från en hel ost i stället för att använda en färdigriven variant. En ostbricka där parmesanost serveras tillsammans med svenska äpplen eller päron skapar nya möten mellan traditioner och ger små stunder av lyx i vardagen.
Läs mer information här: kullagourmet.se